Φώτο από Robert Daly
Του Matthew Philips
Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει δύο ολόκληρες ποσοστιαίες μονάδες τα τελευταία τρία έτη, από 9,5% τον Αύγουστο του 2010 στο σημερινό ποσοστό του 7,3%. Όσο καλό κι αν δείχνει αυτό στα χαρτιά, μας έρχεται ψυχρολουσία όταν μαθαίνουμε πως μεγάλο μέρος της μείωσης αυτής οφείλεται στην απένταξη ατόμων από το ανθρώπινο δυναμικό η οποία οδηγεί το ποσοστό συμμετοχής στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1978. Ολική απογοήτευση.
Νέα μελέτη της Federal Reserve Bank του Σαν Φρανσίσκο προσφέρει κάποια ελπίδα ότι η αγορά εργασίας στην πραγματικότητα τα πηγαίνει αρκετά καλά, ότι «το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας δεν είναι μόνο συνάρτηση των ανθρώπων που τα παραιτούνται από την αναζήτηση και ότι ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνεται.
Οι οικονομολόγοι της Fed του Σαν Φρανσίσκο δίνουν έμφαση σε έξι δείκτες που χρησιμεύουν ως «εξαιρετικοί προάγγελοι» των μελλοντικών βελτιώσεων του ποσοστού ανεργίας, ενώ προβλέπουν με ακόμη μεγαλύτερη ακρίβεια τις πρόσφατες μεταβολές στο ποσοστό ανεργίας, το οποίο από μόνο του υστερεί σαν δείκτης. Οι έξι δείκτες παρατίθενται στον παρακάτω πίνακα και κατατάσσονται από πάνω προς τα κάτω σύμφωνα με την ικανότητά πρόβλεψής τους. Το ποσοστό ανεργίας βρίσκεται στην κορυφή για λόγους σύγκρισης.
Federal Reserve Bank του San Francisco -Όσο πιο πράσινο, τόσο το καλύτερο
Αρχικά, παρατηρείστε τα νούμερα σε bold, τα οποία υπολογίζουν τη συσχέτιση μεταξύ του momentum των δεικτών και των μεταβολών στο ποσοστό ανεργίας –δηλαδή πόσο καλά προβλέπουν. Οι ίδιοι οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν ότι «βασικός μας σκοπός είναι να βρούμε τους δείκτες εκείνους οι κινήσεις των οποίων σε διάστημα εξαμήνου έχουν τη μεγαλύτερη συσχέτιση με τις μεταβολές του ποσοστού ανεργίας τους επόμενους έξι μήνες».
Έτσι, το ισχυρότερο μέτρο πρόγνωσης είναι το ασφαλισμένο ποσοστό ανεργίας, με συντελεστή συσχέτισης 0,44.
Τώρα κοιτάξτε στη δεξιά στήλη. Όσο πιο αρνητικός είναι ο αριθμός, τόσο πιο γρήγορη αναμένεται να είναι η μείωση του ποσοστού ανεργίας τους επόμενους έξι μήνες. Οι πιο σκούρες αποχρώσεις του πράσινου είναι για τις ισχυρότερες ενδείξεις για το ρυθμό της ανάκαμψης. Έτσι, οι δείκτες που έχουν μεγαλύτερη σημασία, βελτιώνονται ταχύτερα. Οι συντάκτες της μελέτης το εκλαμβάνουν αυτό ως «απόδειξη ότι η ανάκαμψη στην αγορά εργασίας είναι ισχυρή, λαμβάνει χώρα σε ευρεία βάση και είναι πιθανό να συνεχιστεί, αν όχι να επιταχυνθεί, κατά τους προσεχείς μήνες».
Ένα ακόμη γράφημα:
Πλησιάζοντας τους ιστορικούς μέσους όρους
Αυτό δείχνει ότι αρκετοί δείκτες της αγοράς εργασίας επιστρέφουν στα επίπεδα του ιστορικού μέσου όρου τους, που απεικονίζονται με την οριζόντια γραμμή στο 0. Κάποιοι δείκτες (αρχικές αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας, ποσοστά ασφάλισης κατά της ανεργίας) βρίσκονται πολύ κάτω από το μέσο όρο.
Μια ακόμη σκέψη σχετικά με την Fed του Σαν Φρανσίσκο: Αυτή είναι η τράπεζα στην οποία η Janet Yellen πέρασε αρκετά χρόνια ως πρόεδρος στα μέσα της δεκαετίας του 2000. Ενώ κληρονόμησε ένα χαμηλού προφιλ πόστο, όταν έφτασε εκεί το 2004, έως τη στιγμή που έφυγε, η συγκεκριμένη Fed είχε γίνει ένα ισχυρό κέντρο ουσιαστικής και (το πιο σημαντικό) ακριβούς μακροοικονομικής έρευνας. Δεν υπάρχει λόγος να μην πιστεύουμε πως κάτι σχεδιάζουν εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου