Υπέρ: Εμπιστευτείτε το τοπικό hardware
Του Tom Buiocchi, Drobo
Από άποψη ταχύτητας, προστασίας και ασφάλειας, ο καλύτερος τρόπος να μεταφέρετε δεδομένα πολλών terabytes είναι να πάρετε τον σκληρό σας δίσκο και να τον μεταφέρετε μαζί σας όπου θέλετε. Γι’ αυτό άλλωστε οι μεγάλοι πάροχοι public clouds προσφέρουν υπηρεσίες τύπου «στείλτε μας τους σκληρούς σας δίσκους και θα φορτώσουμε τα δεδομένα σας».
Αυτό δεν σημαίνει ότι η αποθήκευση στο cloud computing δεν έχει πλεονεκτήματα. Απλώς αυτά είναι κάπως πιο περιορισμένα. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται εφεδρικά δεδομένα, έτσι ώστε να προστατεύονται από τις βλάβες των σκληρών δίσκων. Η βέλτιστη πρακτική είναι να έχει κανείς τουλάχιστον ένα αντίγραφο των δεδομένων του σε δύο τοπικά σημεία και απομακρυσμένη πρόσβαση μέσω browser ή smartphone. Το cloud ακόμη υστερεί σ’ αυτό. Οι σύγχρονες συσκευές επιτόπιας αποθήκευσης θέτουν τα πλεονεκτήματα αυτά υπό τον πλήρη έλεγχό σας, σε πολύ χαμηλότερο κόστος από μια λύση hosting και χωρίς τη χρονική υστέρηση του ίντερνετ.
Όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν προσπαθήσει να ανεβάσουν μια μεγάλη παρουσίαση, το διαδίκτυο κάποιες φορές μπορεί να «σέρνεται». Και όπως γνωρίζουν όλοι όσοι έχουν χάσει κρίσιμες πληροφορίες όταν μια υπηρεσία δεν απέδωσε όπως έπρεπε, η πλήρης εναπόθεση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης (e-mail, έγγραφα, οικονομικά στοιχεία) σε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των εταιρειών αποθήκευσης στο cloud που δεν έχετε ξαναχρησιμοποιήσει, μπορεί να αποδειχτεί καταστροφική.
Οι έξυπνες εταιρείες εκτιμούν το εξωτερικό data hosting (είτε πρόκειται για cloud computing είτε όχι) γι’ αυτό που είναι: χρήσιμοι πόροι εφεδρικών αρχείων και μηχανισμοί περιστασιακής ανάκτησης δεδομένων επικουρικής ή προσωρινής χρήσης. Ωστόσο, όποιος έχει περιμένει υπομονετικά να φορτώσει ένα e-mail μπορεί να σας πει ότι όταν μιλάμε για ταχύτητα, προστασία και ασφάλεια δεδομένων, καλύτερα να εμπιστευόμαστε το τοπικό hardware.
Κατά: Μην αφήνετε τα δεδομένα σας εκτεθειμένα
Του Adam Caplan, Model Metrics
Χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά του cloud computing αποτελεί η παραβίαση δεδομένων της Epsilonκαι τώρα και της Sony (SNE). Ένας μόνο άνθρωπος κατάφερε να υποκλέψει τα προσωπικά στοιχεία εκατομμυρίων. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών Ponemon, το 80% των αμερικανικών εταιρειών έχουν πέσει θύματα παραβίασης δεδομένων. Επομένως με ποιο σκεπτικό υποθέτουμε ότι η χρήση hardware συνεπάγεται μεγαλύτερη προστασία των δεδομένων;
Φυσικά οι πάροχοι cloud computing δεν είναι άτρωτοι. Από τη φύση του το cloud έχει να κάνει με την ασφάλεια. Οι εταιρείες επενδύουν σημαντικά κεφάλαια στην προστασία των υποδομών τους υιοθετώντας τις πιο πρόσφατες και προηγμένες τεχνολογίες ασφαλείας, ενώ απασχολούν κορυφαίους ειδικούς. Οι απειλές κατά της ασφάλειας εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς και δουλειά των εταιρειών αυτών είναι να τις προλαβαίνουν και να διασφαλίζουν ότι τα δεδομένα των χρηστών προστατεύονται.
Από συζητήσεις με στελέχη του κλάδου συμπέρανα ότι η ασφάλεια εξακολουθεί να δημιουργεί ανησυχίες, όμως σήμερα δεν είναι ανυπέρβλητο εμπόδιο για όσους έχουν πάρει τα μέτρα τους. Οι επιχειρήσεις διαπιστώνουν ότι το cloud computing τους δίνει τη δυνατότητα να επικεντρώνονται στις κύριες δραστηριότητές τους, απαλλάσσοντάς τες από το βάρος της πληροφοριακής υποδομής. Οι επιχειρήσεις με τα πιο ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα σε όλον τον κόσμο τεστάρουν τις κορυφαίες πλατφόρμες cloud computing και απαιτούν τα υψηλότερα επίπεδα ασφάλειας, προς όφελος όλων μας.
Σήμερα δεν παράγουμε ο καθένας τον δικό του ηλεκτρισμό, ούτε φυλάμε πια τα χρήματά μας κάτω από το στρώμα (απ’ όσο ξέρω τουλάχιστον). Ομοίως, η πληροφορική εξελίσσεται. Η παρουσία του hardware αυτή καθεαυτή δεν προσφέρει πια το αίσθημα της ασφάλειας.
Οι γνώμες και τα συμπεράσματα που εκφράζονται στο Debate Room δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα τις απόψεις του Bloomberg BusinessWeek, του BusinessWeek.com, ή του Bloomberg LP.
|
Τετάρτη 11 Μαΐου 2011
Το cloud computing είναι… νεφελώδες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου