ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Yellen: Ωφελεί όλους τους Αμερικανούς το πρόγραμμα QE



Τα οφέλη του επίμαχου προγράμματος αγοράς ομολόγων που υλοποιεί η Fed ξεπερνούν για την ώρα τα κόστη, δήλωσε η αντιπρόεδρος της Fed και αντικαταστάτρια του Bernanke στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας, Janet Yellen στην κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας.

"Αξιολογούμε το κόστος και την αποτελεσματικότητα του προγράμματος όσο προχωράμε. Αυτή τη στιγμή πιστεύω... πως το όφελος υπερβαίνει το κόστος", είπε η Yellen. Η ίδια μίλησε για κινδύνους από την πρόωρη ή αντίθετα την καθυστερημένη λήξη του προγράμματος, αλλά και για κινδύνους ευρύτερας και από τος δυο πλευρές των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης της Fed.

"Είναι σημαντικό να μην αποσύρουμε τη στήριξη, ειδικά όταν η ανάκαμψη είναι ακόμη εύθραυστη και τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής όταν η οικονομία παραπαίει είναι περιορισμένα", δεδομένου ότι τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια βρίσκονται κοντά στο μηδέν, είπε. "Θεωρώ πως θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρος η απόσυρση της διευκολυντικής πολιτικής ή η αποτυχία να δοθεί αρκετή διευκόλυνση". Από την άλλη, καθώς η ανάκαμψη θα συνεχίζεται, είναι σημαντικό η Fed να αποσύρει τα έκτακτα μέτρα όταν έρθει η ώρα, είπε.

Η Yellen τόνισε το γεγονός πως η ίδια και οι συνάδελφοί της στην Fed εμμένουν στη δέσμευσή τους να διατηρήσουν το στόχο για μακροπρόθεσμο πληθωρισμό 2% και πως έχουν τη διάθεση αλλά και τα εργαλεία να κανονικοποιήσουν την νομισματική πολιτική όταν έρθει η ώρα.

Προτεραιότητα το ζήτημα των "too-big-to fail"

Η αντιμετώπιση του ζητήματος των "πολύ μεγάλων για να καταρρεύσουν" τραπεζών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους της μετά κρίσης εποχής, δήλωσε η Jellen.

Οι περισσότερες μελέτες εμφανίζουν τις μεγάλες τράπεζες να έχουν ένα πλεονέκτημα λόγω της αντίληψης πως η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την κατάρρευσή τους, είπε. Σύμφωνα με την Yellen, η Fed εξετάζει την εφαρμογή πρόσθετων ρυθμίσεων ούτως ώστε να ελέγχεται το μέγεθος και ο κίνδυνος των μεγάλων τραπεζών, συμπεριλαμβανομένων πιθανών κινήσεων για να μειωθεί η εξάρτηση από το βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Οι επενδυτές στρέφονται στο χρυσό σε περιόδους οικονομικής αναταραχής

Η Yellen είπε στους Γερουσιαστές πως δεν μπορεί να εξηγήσεις τις κινήσεις στην αγορά χρυσού, αλλά πρόσθεσε πως συνήθως η αβεβαιότητα ωθεί τους επενδυτές στο πάγιο.

"Δεν έχω δει πολλά μοντέλα που να πρόβλεψαν επιτυχώς τις κινήσεις", είπε και πρόσθεσε πως η τιμή του χρυσού ανεβαίνει όταν οι επενδυτές ανησυχούν για πιθανή χρηματοοικονομική καταστροφή ή απρόβλεπτους κινδύνους για την οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου