ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Η παλιά καλή Amazon: Μόνο πωλήσεις, καθόλου κέρδη



Amazon΄s logistics center in Pforzheim, Germany
Το κέντρο logistics της Amazon στο Pforzheim της Γερμανίας -Φώτο από Jan-Philipp Strobel/dpa/Corbis

Του 

Για άλλη μια φορά είδαμε το γνωστό παράδοξο με την Amazon: η βασίλισσα του ηλεκτρονικού εμπορίου από το Σηάτλ το χει κάνει πια συνήθεια να εμφανίζει ζημιές –στα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα το τελευταίο έτος- ωστόσο η μετοχή της βρίσκεται κοντά σε ιστορικό υψηλό, έχοντας κάνει «άλμα» 35% τους τελευταίους 12 μήνες.

Τώρα έχουμε ένα φρέσκο παράδειγμα αυτής της ζωντανής αντίφασης. Η Amazon ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα υγιείς καθαρές πωλήσεις 17,09 δισ. δολαρίων για το τρίτο τρίμηνο, που αντιστοιχεί σε αύξηση 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Ωστόσο η εταιρεία κατέγραψε ζημιές 9 σεντς ανά μετοχή. Τα καλά νέα για τους μετόχους είναι τα εξής: οι αναλυτές είχαν προβλέψει  χαμηλότερες πωλήσεις 16,77 δισ. δολαρίων ενώ ανέμεναν ακριβώς ζημιές 9 σεντς.

Όπως συμβαίνει συνήθως, η μετοχή της σημείωσε άνοδο περίπου 1,5% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές της Wall Street, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Έχουμε προσπαθήσει να εξηγήσουμε το παράδοξο της Amazon στο παρελθόν και θα το κάνουμε πάλι. Ο Jeff Bezos και η εταιρεία είναι αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις εδώ και χρόνια. Πάνω από ένα χρόνο πριν, είπαν στους αφοσιωμένους μακροπρόθεσμους επενδυτές ότι εισέρχονται σε μια φάση ανάπτυξης, επενδύοντας τα μετρητά της εταιρείας στην κατασκευή νέων κέντρων εκπλήρωσης, στη διεθνή επέκταση, καθώς και στην δημιουργία νέου hardware. (Μια προγραμματισμένη συσκευή set- top box φέρεται να έχει καθυστερήσει )

Στο μεταξύ, οι επενδυτές είναι στην ευχάριστη θέση να κάθονται και να απολαμβάνουν την εταιρεία να αναπτύσσεται ταχύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη βιομηχανία ηλεκτρονικού εμπορίου –τα έσοδα της βιομηχανίας αυξήθηκαν 13% κατά το τρίτο τρίμηνο σε ετήσια βάση, σύμφωνα με την RBC Capital Markets. Αυτό σημαίνει ότι η Amazon αρπάζει μερίδιο αγοράς τόσο από τους ανταγωνιστές της online, όσο και από τους ανταγωνιστές της... offline. Και ενώ κλέβει πελάτες, η εταιρεία επεκτείνεται επιθετικά σε νέες αγορές.

Στο Δελτίο Τύπου των αποτελεσμάτων, ο Bezos επέστησε την προσοχή στις τρεις νέες ταμπλέτες Kindle Fire, στα 8 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια του νέου κέντρου εκπλήρωσης, αλλά και στα 1.382 νεοφερμένα ρομπότ Kiva, που περιφέρονται στις αποθήκες της Amazon και παραδίδουν τις παλέτες των προϊόντων στους εργαζόμενους. Ο Bezos αναφέρθηκε επίσης στη νίκη της Amazon επί της IBM στη νομική τους διαμάχη για το ποιος θα καλύψει τις ανάγκες cloud computing της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. «Οι τελευταίοι μήνες ήταν γεμάτοι», έγραψε.

Ο οικονομικός διευθυντής της Amazon, Tom Szkuta, όταν ρωτήθηκε από τα media πότε η εταιρεία θα αρχίσει να εμφανίζει και πάλι κέρδη, απέφυγε να απαντήσει, αλλά σημείωσε πως ο Bezos και η ομάδα διαχείρισης βλέπουν παντού «πράσινα λιβάδια». «Νιώθουμε πολύ τυχεροί που έχουμε πολλές μεγάλες ευκαιρίες για να επενδύσουμε», είπε.« Η Amazon είναι επίσης τυχερή που διαθέτει μετόχους πρόθυμους να κάνουν μαζί της τη διαδρομή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου