ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2013

Μετατρέποντας το τοξικό χρέος σε "χρυσάφι"

Οι 4 εταιρείες που συστάθηκαν το 1999 για να διαχειριστούν επισφαλή δάνεια 229 δισ. δολ. Έχουν εξελιχθεί σε κερδοφόρους χρηματοοικονομικούς φορείς

Απόδοση Αναστασία Κυριανίδη - Νικολαΐδη



Το 1999 η Κίνα δημιούργησε τέσσερις εταιρείες για να αναλάβουν δάνεια που ήταν σε καθυστέρηση, ύψους 229 δισ. δολαρίων, και που οι τράπεζες είχαν συσσωρεύσει έπειτα από χρόνια δανειοδοτήσεων μη κερδοφόρων κρατικών επιχειρήσεων. Η στρατηγική αυτή λειτούργησε καλύτερα από ό,τι περίμεναν όλοι. Ανταλλάσσοντας το χρέος με μετοχές και με τη χρήση τεχνικών αναδιάρθρωσης, οι διαχειριστές κεφαλαίων δημιούργησαν κέρδη και εξελίχθηκαν σε διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές εταιρείες που ασχολούνται με την επενδυτική τραπεζική, τη διαχείριση κεφαλαίων, το real estate και τις ασφάλειες.

Σήμερα, η τετράδα -Huarong Asset Management, Cinda Asset Management, Orient Asset Management και Great Wall Asset Management- είναι έτοιμη να επωφεληθεί από μια νέα παρτίδα μη εξυπηρετούμενων δανείων, που δημιουργήθηκαν κατά τον πιο πρόσφατο δανειστικό παροξυσμό της Κίνας. «Μπορείς να κάνεις πακτωλούς χρημάτων μέσα από αυτά τα δάνεια, αν τα εκμεταλλευτείς σωστά», λέει η Charlene Chu, επικεφαλής του χρηματοπιστωτικού βραχίονα της Fitch Ratings στο Πεκίνο.

Οι εταιρείες διαχείρι-1 σης περιουσιακών στοιχείων διέθεταν αθροιστικά πάγια αξίας 560 δισ. γουάν (91 δισ. δολάρια) και κέρδη ύψους 16 δισ. γουάν το 2011. Τα κέρδη της Cinda, της δεύτερης μεγαλύτερης από τις επιχειρήσεις, αυξήθηκαν σε ποσοστό 6%, στα 7,2 τρισ. γουάν, το 2012. Η Huarong, η μεγαλύτερη από τις τέσσερις, είδε τα κέρδη της να κάνουν άλμα 68% πέρυσι, στα 5,9 τρισ. γουάν.

Αυτά τα κέρδη «γεννήθηκαν» με αρκετή βοήθεια από το κράτος. Όταν είχαν συσταθεί, οι τέσσερις εταιρείες δανείστηκαν 570 δισ. γουάν από την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας. Άντλησαν επιπλέον 820 δισ. γουάν από την πώληση ομολόγων προς τις τέσσερις μεγαλύτερες κρατικά ελεγχόμενες τράπεζες.

Οι διαχειριστές παγίων επέστρεψαν αμέσως αυτά τα χρήματα, μέσω της αγοράς επισφαλών δανείων από τις τράπεζες στην πλήρη αξία τους. Μετά την αναδιάρθρωση της περιόδου 2003-2005 κληρονόμησαν ακόμα περισσότερα τοξικά δάνεια από τις μεγάλες τράπεζες.

Οι διασώσεις αφαίρεσαν πολλά τρισεκατομμύρια γουάν προβληματικών δανείων από τα βιβλία των τραπεζών, βοηθώντας τα αφερέγγυα ιδρύματα να γίνουν οι πιο κερδοφόρες τράπεζες στον κόσμο.

Στο τέλος του Ιουνίου, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τεσσάρων μεγαλύτερων τραπεζών -Industrial & Commercial Bank of China, China Construction Bank, Agricultural Bank of China και Bank of China- δεν ξεπερνούσαν το 1% του συνόλου των δανείων τους.

Μαγικό ραβδί και στις επιχειρήσεις

Οι εταιρείες διαχείρισης παγίων βοήθησαν επίσης στην «αναστήλωση» των κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων. Αντάλλαξαν 405 δισεκατομμύρια γουάν ληξιπρόθεσμων δανείων για μετοχικές συμμετοχές σε 601 από τις μεγαλύτερες κρατικές επιχειρήσεις.

Η ανάληψη αυτού του χρέους βοήθησε τις πάλαι ποτέ χρόνια ζημιογόνες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων της Aluminum Corp. of China, γνωστής και ως Chalco, που είναι σήμερα η μεγαλύτερη παραγωγός αλουμινίου της χώρας, και της China Petroleum & Chemical, του κορυφαίου διυλιστηρίου της Κίνας, να γίνουν κερδοφόροι ηγέτες του κλάδου τους.

Στα τέλη του 2012, η Cinda εξακολουθούσε να κατέχει μερίδια αξίας τουλάχιστον 45 δισ. γουάν σε 136 κρατικές επιχειρήσεις. Οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων «ήταν ένας σταθεροποιητικός παράγοντας στην τελευταία οικονομική κρίση της Κίνας», λέει ο Li Ying, αναλυτής της China Chengxin International Credit Ratings.

«Και η κυβέρνηση θα χρειαστεί σίγουρα την τεχνογνωσία και τη συμβολή τους, αν ποτέ ξεσπάσει άλλη κρίση».

Επενδυτικός πυρετός με «μνηστήρες» από όλο τον κόσμο

Λόγω της επιτυχίας τους με τα δάνεια, οι τέσσερις εταιρείες κατάφεραν να επεκταθούν και σε άλλα αντικείμενα, όπως την αντασφάλιση μετοχών και ομολόγων, τις ασφάλειες και τη χρηματοδοτική μίσθωση.

Η Cinda έχει εννέα θυγατρικές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων για τις χρηματοδοτικές μισθώσεις, τα χρηματιστηριακά, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, τη διαχείριση αμοιβαίων κεφαλαίων, τις ασφάλειες ζωής και περιουσίας, για τραστ και real estate, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η Huarong κατέχει μερίδια σε διάφορες χρηματοπιστωτικές εταιρείες, από εταιρείες παροχής τραπεζικών εργασιών και διαχείρισης κεφαλαίων έως ασφαλιστικές και εταιρείες real estate.

Οι διεθνείς τράπεζες έχουν λάβει γνώση. Η UBS και η Standard Chartered έχουν αγοράσει μερίδια στη Cinda, η οποία ετοιμάζεται για αρχική δημόσια προσφορά 3 δισ. δολ. πριν από το τέλος του έτους.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Cinda, με ποσοστό 83,5%, ενώ το εθνικό ταμείο συντάξεων κατέχει το 8%.

Η Huarong είπε το 2012 ότι αναζητούσε Κινέζους και ξένους επενδυτές. Επίσης, σχεδίαζε να πουλήσει μετοχές σε τοπικές και υπερπόντιες αγορές. Κατά το παρελθόν έτος, στελέχη των Macquarie Group, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Barclays και της SinoPac Financial Holdings της Ταϊβάν επισκέφθηκαν τελευταία τα γραφεία της Huarong στο Πεκίνο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

«Οι ισολογισμοί των διαχειριστών παγίων είναι σχετικά καθαροί σε αυτό το σημείο», λέει ο Chu της Fitch Ratings. «Θα μπορούσαν να υπάρξουν τεράστιες αποδόσεις εκεί».

Οι ξένοι επενδυτές μπορεί επίσης να ελκύονται από την προοπτική μιας νέας σοδειάς μη εξυπηρετούμενων δανείων και των κερδών που μπορεί αυτά να σημαίνουν.

«Κάποια στιγμή, η Κίνα θα αρχίσει να πουλά τα "κόκκινα" δάνεια που θα προκύψουν από τον αλόγιστο δανεισμό των ετών 2009201 2», λέει ο Ted Osborn, της PricewaterhouseCoopers στο Χονγκ Κονγκ. Οι διεθνείς επενδυτές «δεν βλέπουν την ώρα να επενδύσουν στις εταιρείες αυτές, καθώς έχουν τη στήριξη της κυβέρνησης και αυτό ενισχύει τις μελλοντικές προοπτικές τους στον συνεχώς αναπτυσσόμενο οικονομικό τομέα της Κίνας», σχολιάζει.

Οι πιθανοί επενδυτές θα πρέπει, όμως, να το σκεφτούν λίγο περισσότερο, επειδή υπάρχουν κρυμμένοι κίνδυνοι, λέει ο Jack Rodman, πρώην εταίρος της Ernst & Young.

«Αποτελούν μια δεξαμενή για τα αποτυχημένα δάνεια και τις κακές επενδύσεις που το κράτος θέλει να στοιβάξει κάπου ή να κρύψει κάτω από το χαλί», λέει ο Rodman, επικεφαλής σύμβουλος στην Crosswater Realty Advisors στο Σιάτλ. «Οι κίνδυνοι για τις τράπεζες και το κράτος είναι τεράστιοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου