ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Ανάκαμψη δύο ταχυτήτων για τις αμερικανικές επιχειρήσεις


Του John Tozzi

Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων παρουσιάζουν μία πιο ζοφερή εικόνα των οικονομικών τους και της πορείας της οικονομίας από ό,τι στην αρχή του έτους, σύμφωνα με τρεις έρευνες που κυκλοφόρησαν τον προηγούμενο μήνα.

Ενώ η ψυχολογία των μικρομεσαίων είχε παρουσιάσει μεγάλη βελτίωση κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010, οι πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε ιδιοκτήτες επιχειρήσεων των Wells Fargo/Gallup, Discover/Rasmussen, και Εθνικής Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Επιχειρήσεων (NFIB) δείχνουν ότι οι προσδοκίες για ανάκαμψηέχουν καμφθεί.

Το αίσθημα αισιοδοξίας φαίνεται να πλήττεται μεταξύ των στελεχών μικρών επιχειρήσεων, ακόμα και ενώ οι ομόλογοί τους που εργάζονται σε μεγαλύτερες εταιρείες αναμένουν βελτίωση της κατάστασης. Η εκτίμηση αυτή δείχνει πόσο πολύ έχει πληγεί ο τομέας των μικρών επιχειρήσεων από την ύφεση, σχεδόν δύο χρόνια μετά την τυπική κήρυξη της λήξης της τον Ιούνιο του 2009. Οι ελπίδες τους για μια ισχυρή ανάκαμψη φαίνεται να ξεθωριάζουν.

«Θα πάρει μερικά χρόνια να ξαναγυρίσουμε στο φυσιολογικό», λέει ο Marc Bernstein, επικεφαλής του τμήματος μικρών επιχειρήσεων της WellsFargo(WFC). Σε μία δήλωσή του τονίζει ότι η ζήτηση για δάνεια «απέχει πολύ από αυτό που θα θεωρούνταν κανονική ανάκαμψη».

«Μηδέν» προσδοκίες από έρευνα της Gallup
Η έρευνα τριμήνου που διεξήχθη από την Gallup και βασίστηκε σε συνεντεύξεις με 602 ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων, κατέδειξε ότι αξιολόγησαν την οικονομική τους θέση ως χειρότερη τον Απρίλιο σε σύγκριση με πριν τρεις μήνες. Οι προσδοκίες των ιδιοκτητών για το επόμενο έτος μειώθηκαν απότομα. Συνολικά, η βαθμολογία 0 απεικονίζει μία ουδέτερη στάση, 12 μονάδες χαμηλότερα από το τελευταίο τρίμηνο. Ολόκληρο το 2009 και το 2010 η βαθμολογία ήταν χαμηλότερη του μηδενός - υποδεικνύοντας έτσι την αρνητική ψυχολογία για το μέλλον.

Η αύξηση των τιμών στα τρόφιμα και τα καύσιμα αλλά και η ανησυχία για τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού μπορεί να προκαλούν εκνευρισμό στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων, λέει ο Dane Stangler, διευθυντής έρευνας στο Kauffman Foundation, που σκοπό έχει την προώθηση της επιχειρηματικότητας. «Το θέμα της αβεβαιότηταςέχει επιστρέψει κατά κάποιο τρόπο», τονίζει.

Ακόμη και αν τα ελλείμματα των ομοσπονδιακών και πολιτειακών προϋπολογισμών δεν επηρεάζουν άμεσα τις επιχειρήσεις, η ομοβροντία των ειδήσεων περί δημοσιονομικών προβλημάτων μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών για την οικονομία, λέει ο William Dunkelberg, επικεφαλής οικονομολόγος στην NFIB.

Ο Δείκτης Αισιοδοξίας της NFIB, με βάση τις 811 απαντήσεις της δημοσκόπησης των μελών της, έπεσε κατά 3%, στο 91,9, τον Απρίλιο-το χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο. Η πτώση προήλθε από τις «ήπιες» ερωτήσεις της έρευνας σχετικά με τις πωλήσεις που αναμένουν οι ιδιοκτήτες και τις συνθήκες που πιστεύουν ότι θα επικρατήσουν στο επόμενο εξάμηνο και όχι από ερωτήσεις σχετικά με τις τρέχουσες προσλήψεις ή τις δαπάνες τους.

Η αντίληψη επηρεάζει την πραγματικότητα
Οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων δεν κάνουν απαραίτητα ακριβείς προγνώσεις, έτσι ενδέχεται η αρνητική τους αίσθηση να μην είναι δικαιολογημένη. Ωστόσο, οι αντιλήψεις τους περί μελλοντικής ανάπτυξης έχουν πραγματικές συνέπειες για την οικονομία σήμερα, λέει ο Dunkelberg: «Αν αυτή είναι η προσδοκία για το αύριο, τότε σήμερα δεν δημιουργούν αποθέματα ούτε κάνουν προσλήψεις».

Η NFIB θεωρεί αισιοδοξία την παραμονή σε «επίπεδα ύφεσης». Οι εταιρείες χαρακτήρισαν τις «χαμηλές πωλήσεις» ως το σημαντικότερο πρόβλημά τους, ένα θέμα που έχει σημειώσει με συνέπεια την υψηλότερη βαθμολογία από όταν «χτύπησε» η ύφεση.

Η έρευνα Discover της Rasmussen Reports, πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 750 επιχειρήσεων που απασχολούν λιγότερους από πέντε υπαλλήλους. Περίπου το 54% των ερωτηθέντων στην τελευταία δημοσκόπηση δήλωσε ότι η οικονομία επιδεινώνεται, σε μία απότομη άνοδο από το 41% του προηγούμενου μήνα. Επίσης οι τιμές της βενζίνης ήταν μία πολύ αρνητική παράμετρος για αυτές τις εταιρείες, με τρεις στις τέσσερις να αναφέρουν ότι το αυξημένο κόστος των καυσίμων ήταν επιζήμιο για την κερδοφορία τους.

Στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων βλέπουν τα πράγματα με μία πολύ πιο θετική ματιά. Από μία δημοσκόπηση της Deloitte σε 527 στελέχη που εργάζονται σε αμερικάνικες εταιρείες με έσοδα από 50 εκατ.έως 1 δισ. δολάρια προέκυψε ότι τέσσερις στους πέντε αναμένουν οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά το επόμενο έτος. Μία έρευνα της BusinessRoundtable σε διευθύνοντες συμβούλους των κορυφαίων δημόσιων επιχειρήσεων έδειξε επίσης μία βελτίωση των προβλέψεων στο πρώτο τρίμηνο.

Ο Tozzi καλύπτει τον τομέα των μικρών επιχειρήσεων του Businessweek.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου