ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Τα μεγαλύτερα deals του 2011


Του Joel Stonington


Με άφθονη ρευστότητα στα ταμεία τους και όρεξη για κυνήγι ευκαιριών ανάπτυξης, οι επιχειρήσεις έχουν διευρύνει από τις αρχές του 2011 τον αριθμό και το μέγεθος των deals. Παγκοσμίως, οι επιχειρήσεις διαθέτουν περισσότερα από 3,3 τρισ. δολάρια σε μετρητά, ενώ οι άνω των 6.000 συναλλαγές του πρώτου τριμήνου του έτους πρόσθεσαν επιπλέον 584 δισ. δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Οι συμφωνίες ήταν οι πιο ακριβές από την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008. Οι επενδυτικοί τραπεζίτες αναμένουν ότι η φετινή χρονιά θα είναι η πιο πλούσια σε συγχωνεύσεις και εξαγορές από το 2007.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου αλλά και οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών οδηγούν την κούρσα των εξαγορών και συγχωνεύσεων διεκδικώντας τις δύο μεγαλύτερες συμφωνίες του 2011 έως τώρα. Η προσφορά της AT&T για την εξαγορά της T-Mobile USA και η συγχώνευση της Duke Energy με την Progress Energy αναμένεται να οδηγήσουν τους δύο υποψήφιους αγοραστές στην κορυφή των αντίστοιχων κλάδων. Δείτε παρακάτω τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές συμφωνίες έως τώρα το 2011 ξεκινώντας από την πιο πρόσφατη.

Σημείωση συντάκτη: Όλα τα στοιχεία είναι από το Bloomberg. Οι τιμές που αναγράφονται αντιστοιχούν στην αξία της συμφωνίας κατά το χρόνο ανακοίνωσής της.

Προσφορά της Johnson & Johnson για την Synthes
Τίμημα: $21,3 δισ.
Ημερομηνία: 27 Απριλίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Διασυνοριακή εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί

Η Johnson & Johnson (JNJ), η δημιουργός των πάντων, από τα Tylenol και Rolaids έως και εμφυτεύματα ισχίου, συμφώνησε να εξαγοράσει την κατασκευάστρια ιατρικού εξοπλισμού Synthes. Με έδρα το West Chester της Κοινοπολιτείας της Πενσυλβάνια, η μετοχή της Synthes διαπραγματεύεται στο χρηματιστήριο της Ελβετίας. Παρά το γεγονός ότι το τμήμα ορθοπεδικών υλικών της J&J αναμένεται να επωφεληθεί από την εξαγορά, η εταιρεία αναμένεται να αποεπενδύσει ορισμένες μονάδες για να αποφύγει τυχόν αντιμονοπωλιακά εμπόδια. Η J&J, η οποία διαθέτει κεφαλαιοποίηση ύψους $177,7 δισ., έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο κριτικής εξαιτίας περισσότερων από 50 ανακλήσεων προϊόντων, όπως αναφέρεται λεπτομερώς σε πρόσφατο άρθρο του Bloomberg Businessweek.

Η Level 3 καταθέτει προσφορά για την Global Crossing

Τίμημα: $2,45 δισ.
Ημερομηνία: 11 Απριλίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Οι δύο ζημιογόνες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών broadband συμφώνησαν να συγχωνευτούν τον Απρίλιο. Το κοινό σχήμα θα έχει ετήσια έσοδα ύψους 6,26 δισ. δολαρίων από τα δίκτυά του σε 50 χώρες.

Η Texas Instruments υποβάλλει προσφορά για την National Semiconductor

Τίμημα: $6,4 δισ.
Ημερομηνία: 4 Απριλίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η Texas Instruments (TXN) πρόσφερε τίμημα με premium 78% για την εξαγορά της ανταγωνιστικής National Semiconductor (NSM). Με ένα παγκόσμιο, δυναμικό τμήμα πωλήσεων η TI προσβλέπει στην επέκταση του χαρτοφυλακίου αναλογικών κυκλωμάτων της National Semi.

Η Vivendi διεκδικεί την SFR

Τίμημα: $11,3 δισ.
Ημερομηνία: 3 Απριλίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Αύξηση μεριδίου, διασυνοριακή εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η γαλλική εταιρεία των media Vivendi (VIV) υπέβαλε προσφορά για να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της επίσης γαλλικής SFR, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της χώρας. Βάσει της συμφωνίας, η Vodafone θα πουλήσει στη Vivendi τη συμμετοχή της στην SFR (44%) και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδά για την επαναγορά μετοχών.

Οι Nasdaq OMX και ICE υποβάλλουν προσφορά για την NYSE Euronext

Τίμημα: $11,3 δισ.
Ημερομηνία: 1 Απριλίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά, υποβολή ανταγωνιστικής προσφοράς
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Δεν ήταν Πρωταπριλιάτικο αστείο όταν η νεοϋορκέζικη Nasdaq OMX και η ICE (ICE) της Ατλάντα πρόσφεραν σχεδόν 20% μεγαλύτερο τίμημα από την Deutsche Börse για την εξαγορά της Nyse Euronext (NYX). Η πρόταση της διαχειρίστριας του χρηματιστηρίου Nasdaq είχε εγείρει αντιμονοπωλιακές ανησυχίες καθώς θα δημιουργούσε ένα μονοπώλιο στην αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών στις ΗΠΑ σε περίπτωση επίτευξης της συμφωνίας. Στις 10 Απριλίου, το διοικητικό συμβούλιο της NYSE απέρριψε την προσφορά της Nasdaq OMX υπέρ της προσφοράς της Deutsche Boerse.

Η AT&T καταθέτει προσφορά για την T-Mobile USA

Τίμημα: $39 δισ.
Ημερομηνία: 20 Μαρτίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Διασυνοριακή εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Μία από τις 40 μεγαλύτερες συμφωνίες που ανακοινώθηκαν ποτέ στις ΗΠΑ. Η εξαγορά της AT&T (T) θα δημιουργούσε το μεγαλύτερο πάροχο ασύρματων δικτύων στη χώρα μέσω της ένωσης της δεύτερης με την τέταρτη μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου. Η T-Mobile USA είναι θυγατρική της γερμανικής Deutsche Telekom (DTE).

Η Berkshire Hathaway υποβάλλει προσφορά για την Lubrizol

Τίμημα: $9,22 δισ.
Ημερομηνία: 14 Μαρτίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Στην ετήσια επιστολή προς τους μετόχους της Berkshire Hathaway (BRK.A), ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Warren Buffett τόνισε την ανάγκη «μεγάλων εξαγορών» και τράβηξε γρήγορα τη σκανδάλη με την εξαγορά της εταιρείας λιπαντικών και χημικών. Στα τέλη Μαρτίου, ένας από τους κορυφαίους manager της Berkshire, ο David Sokol υπέβαλε την παραίτησή του, αφότου αποκαλύφθηκε ότι αγόρασε μετοχές στην Lubrizol (LZ) προτού την προτείνει στον Buffett ως πιθανό στόχο εξαγοράς. Ο Sokol δήλωσε στον CNBC πως δεν υπέπεσε σε κανένα σφάλμα. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ερευνά την υπόθεση.

Η LVMH Moët Hennessy υποβάλλει προσφορά για την Bulgari

Τίμημα: $3,02 δισ.
Ημερομηνία: 7 Μαρτίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Απόκτηση πλειοψηφικής συμμετοχής, διασυνοριακή
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η κορυφαία εταιρεία ειδών πολυτελείας, που έχει στην κατοχή της περισσότερα από 50 brands, μεταξύ των οποίων τις Louis Vuitton, Moët et Chandon, Fendi και Givenchy συνέχισε να διεκδικεί, πληρώνοντας αδρά για εταιρείες αγαθών πολυτελείας όπως η ιταλική Bulgari (BUL:MI). Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εξαγορά της LVMH σε διάστημα άνω των δέκα ετών.

Ο όμιλος Blackstone καταθέτει προσφορά για τα εμπορικά κέντρα της Centro

Τίμημα: $9,4 δισ.
Ημερομηνία: 1 Μαρτίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Private equity, πώληση παγίων, διασυνοριακή, ανακεφαλαιοποίηση, real estate.
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η Blackstone (BX), ο μεγαλύτερος όμιλος private equity στον κόσμο, εξαγοράζει τα 588 αμερικανικά εμπορικά κέντρα της αυστραλιανής Centro Retail Group (CEROF).

Προσφορά της Sanofi-Aventis για την Genzyme

Τίμημα: $19,64 δισ.
Ημερομηνία: 16 Φεβρουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά, υποβολή προσφοράς σε διαγωνισμό, διασυνοριακή
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η πρώτη επίσημη πρόταση της Sanofi-Aventis (SNY) να εξαγοράσει την εταιρεία βιοτεχνολογίας πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Αύγουστο, ωστόσο απορρίφθηκε εξαιτίας της διαφωνίας για την αποτίμηση. Βάσει μιας νέας συμφωνίας που επετεύχθη το Φεβρουάριο, οι μέτοχοι της Genzyme (GENZ) θα λάβουν τίμημα βασισμένο στις πωλήσεις των νέων προϊόντων.


Πρόταση εξαγοράς της Trian Fund Management για την Family Dollar Stores

Τίμημα: $7,7 δισ.
Ημερομηνία: 15 Φεβρουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Απορρίφθηκε στις 3 Μαρτίου
Με την οικονομία να παραμένει αδύναμη, τα εκπτωτικά καταστήματα γίνονται αντικείμενο κερδοσκοπίας στο μέτωπο των εξαγορών. Το Μάρτιο, η Family Dollar Stores (FDO) απέρριψε την πρόταση της Trian του δισεκατομμυριούχου Nelson Peltz, επικαλούμενη τη χαμηλή αποτίμηση. Παρότι η συμφωνία εκκρεμεί και ενώ η Trian έστειλε γράμμα στο διοικητικό συμβούλιο της Family Dollar, ζητώντας να το ξανασκεφτεί, η εισηγμένη αλυσίδα εκπτωτικών καταστημάτων φαίνεται… πεισματάρα.

Η Deutsche Börse υποβάλλει πρόταση εξαγοράς για την NYSE Euronext

Τίμημα: $9,53 δισ.
Ημερομηνία: 15 Φεβρουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Διασυνοριακή εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ του μεγαλύτερου γερμανικού χρηματιστηρίου και της εταιρείας που διαχειρίζεται το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει καταλήξει σε πόλεμο προσφορών. Την 1η Απριλίου η νεοϋορκέζικη Nasdaq OMX και η ICE της Ατλάντα πρόσφεραν σχεδόν 20% μεγαλύτερο τίμημα από την Deutsche Börse για την εξαγορά της Nyse Euronext (NYX). Αν η συμφωνία με το Nasdaq ολοκληρωθεί θα δημιουργήσει ένα μονοπώλιο στην αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών των ΗΠΑ.

Πρόταση της PetroChina για την Cutbank Ridge της Encana

Τίμημα: $5,43 δισ.
Ημερομηνία: 9 Φεβρουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Διασυνοριακή πώληση παγίων
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η μητρική της PetroChina (601857:CH), China National Petroleum, έχει ανακοινώσει σχέδια ταχείας υπεράκτιας επέκτασης την επόμενη πενταετία. Η εν λόγω εξαγορά είναι ένα μικρό τμήμα της εξόρμησης αυτής. Το Φεβρουάριο, η Encana (ECA) της Calgary, μιας από τις μεγαλύτερες παραγωγούς φυσικού αερίου της Βόρειας Αμερικής, συμφώνησε να πουλήσει το 50% των περιουσιακών της στοιχείων στον Καναδά, τα οποία περιλαμβάνουν 1,3 εκατ. ακρ γης, αγωγούς, αποθηκευτικούς χώρους αλλά και παραγωγική δυναμικότητα, ενώ περιλαμβάνεται συμφωνία να διαμοιραστεί το κόστος το μέλλον.

H London Stock Exchange διεκδικεί την TMX Group

Τίμημα: $3,12 δισ.
Ημερομηνία: 9 Φεβρουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Διασυνοριακή εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η πρόταση του LSE (LSE) να συγχωνεύσει το βρετανικό χρηματιστήριο με το καναδικό χρηματιστήριο ΤΜΧ (X:CN) έχει σκοντάψει σε πολιτική αντίσταση και ρυθμιστικά εμπόδια.

Η Ensco υποβάλλει προσφορά για την Pride International

Τίμημα: $8,47 δισ.
Ημερομηνία: 7 Φεβρουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Διασυνοριακή εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η offshore κολοσσιαία εταιρεία εξορύξεων Ensco (ESV) κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά της ανταγωνίστριας Pride International (PDE), μερικοί από τους εργάτες της οποίας φαίνονται στη φωτογραφία. Το deal θα διευρύνει την πελατειακή βάση της λονδρέζικης Ensco, ενώ θα μπορούσε να αυξήσει το ρυθμό των εξαγορών στον κλάδο.

Προσφορά της AMB Property για την ProLogis

Τίμημα: $16,48 δισ.
Ημερομηνία: 31 Ιανουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά, αντίστροφη συγχώνευση
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η συγχώνευση των εταιρειών logistics, ΑΜΒ (AMB) και ProLogis (PLD) θα δημιουργούσε ένα επενδυτικό τραστ real estate αξίας 46 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg News. Στη φώτο: ο Walter Rakowich, διευθύνων σύμβουλος της ProLogis. 

Η Alpha Natural Resourses καταθέτει προσφορά για την Massey Energy

Τίμημα: $8,28 δισ.
Ημερομηνία: 29 Ιανουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Η προτεινόμενη συμφωνία μεταξύ της Alpha (ANR) και της Massey (MEE) θα δημιουργήσει μια εταιρεία, καλύτερα τοποθετημένη ούτως ώστε να προμηθεύει άνθρακα στον ταχέως αναπτυσσόμενο κλάδο χαλυβουργίας της Κίνας.

Ιδιωτικός επενδυτής υποβάλλει προσφορά για την Mosaic

Τίμημα: $8,07 δισ.
Ημερομηνία: 18 Ιανουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Απόκτηση μειοψηφικής συμμετοχής
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Ο ιδιωτικός κολοσσός αγροτικών προϊόντων Cargill σχεδιάζει να αποσχίσει την εταιρεία παραγωγής λιπασμάτων Mosaic (MOS). Η συμφωνία, μια πολύπλοκη, απαλλαγμένη από φόρους, ανταλλαγή αναμένεται να βοηθήσει την Cargill να παραμείνει ιδιωτική αφήνοντας παράλληλα την Mosaic διαθέσιμη προς εξαγορά από άλλη εταιρεία.

Η Duke Energy καταθέτει πρόταση για την Progress Energy

Τίμημα: $25,53 δισ.
Ημερομηνία: 10 Ιανουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Ατμός εξέρχεται από τον πύργο ψύξης της πυρηνικής μονάδας Shearon Harris της Progress Energy στη Βόρεια Καρολίνα. Η προτεινόμενη συγχώνευση των Duke Energy (DUK) και Progress Energy (PGN) θα δημιουργούσε τη μεγαλύτερη επιχείρηση κοινής ωφέλειας της χώρας, σύμφωνα με ανακοίνωση της Duke. Το νέο σχήμα θα διατηρήσει το όνομα Duke Energy και αναμένεται να αποφέρει έσοδα 22,7 δισ. δολαρίων ετησίως.

Η Qualcomm υποβάλλει προσφορά για την Atheros Communications

Τίμημα: $2,92 δισ.
Ημερομηνία: 5 Ιανουαρίου, 2011
Τύπος συμφωνίας: Εξαγορά
Κατάσταση: Εκκρεμεί
Προγραμματισμένη ώστε να συμπέσει με το ετήσιο Consumer Electronics Show στο Λας Βέγκας, η εξαγορά της Atheros (ATHR) από την Qualcomm (QCOM) προαναγγέλθηκε ως κίνηση στην κατεύθυνση της παγκόσμιας συνδεσιμότητας μέσω κινητής τηλεφωνίας, όπως ήταν και το μότο της έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου