ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Τετάρτη 12 Μαΐου 2010

Πτώση των μετοχών: Το πρόβλημα δεν είναι μόνο η Ελλάδα


Του Ben Steverman

Καθώς ο δείκτης Dow Jones Industrial Average βυθιζόταν 9,2% την Πέμπτη - η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση από τις 19 Οκτωβρίου του 1987 - τα κανάλια έδειχναν τις διαμαρτυρίες στην Αθήνα. Τα βίντεο έδιναν την εντύπωση ότι η πτώση των μετοχών  και η ελληνική δημοσιονομική κρίση είχαν άμεση σχέση.

Μη είμαστε τόσο βιαστικοί. Πολλοί υποπτεύονται πως υπήρχε κάποια τεχνικό πρόβλημα που τρόμαξε τις αγορές και βύθισε τις μετοχές, πριν στη συνέχεια αυτές ανακάμψουν εντυπωσιακά.

«Περιμένουμε μια διόρθωση, αλλά όχι αυτού του μεγέθους», λέει ο Gary Wolfer, επικεφαλής οικονομολόγος της Univest Wealth Management. «Αυτό που συνέβη εδώ είναι απροσμέτρητο και πρέπει να ήταν κάποιο τεχνικό πρόβλημα».

Πράγματι, το Bloomberg News αναφέρει ότι εκπρόσωπος του NYSE Euronext λέει ότι «υπήρξαν μια σειρά λανθασμένων διαπραγματεύσεων» κατά τη διάρκεια της απότομης πτώση της αγοράς.

Αλλά ακόμη και αν δεν υπήρχε, οι Αμερικανοί επενδυτές έχουν λόγους εκτός από την Ελλάδα για να είναι διστακτικοί και έτοιμοι να πουλήσουν. Στο απόγειό της το τρέχον έτος, η χρηματιστηριακή αγορά «είχε μάλλον υψηλές αποτιμήσεις,» λέει ο Jerry Webman, επικεφαλής οικονομολόγος της OppenheimerFunds. Οι τιμές των μετοχών αντικατοπτρίζουν ένα αισιόδοξο σενάριο. Οι επενδυτές γνωρίζουν, λέει ο Webman, ότι «όταν οι άνθρωποι υποτίμησαν τα δυσάρεστα νέα στο παρελθόν, τα πράγματα στην συνέχεια ήταν άσχημα».

Πράγματι, οι μετοχές γενικά πέφτουν για δύο εβδομάδες. Ακόμη και πριν από την Πέμπτη, ο S&P 500 έχανε 7,3% από τις 23 Απριλίου. Τα προβλήματα της Ελλάδας δεν είναι αρκετά για να είναι η μόνη κινητήρια δύναμη πίσω από αυτή τη μεγάλη διόρθωση της αγοράς.

«Η Ελλάδα δεν αντιπροσωπεύει και τόσο μεγάλο μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας για να δικαιολογήσει την ανησυχία», λέει ο Michele Gambera, επικεφαλής της ποσοτικής ανάλυσης της UBS Global Asset Management. Αντ΄ αυτού η Ελλάδα είναι ένας παράγοντας σε μια μεγάλη αβεβαιότητα στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Κατά το περασμένο έτος, Gambera λέει, υπήρχε μια «εξόρμηση για σκουπίδια», καθώς οι επενδυτές αγόραζαν ριψοκίνδυνα πάγια αναμένοντας μια παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

«Ίσως κάνουμε μια μικρή διακοπή εδώ, μια αξιολόγηση του [αν] έχουμε εμπλακεί πάρα πολύ σε υψηλού κινδύνου πάγια», λέει ο Gambera.

Με τη λογική κάποιων bull της αγοράς, τα ελληνικά και ευρωπαϊκά προβλήματα είναι ακριβώς αυτά - ευρωπαϊκά προβλήματα. «Τα προβλήματα του ευρώ είναι προβλήματα του ευρώ,» λέει ο Wolfer. Ακόμη και αν εξαπλώνεται από την Ελλάδα προς άλλα υπερχρεωμένα ευρωπαϊκά έθνη, τα προβλήματα στην Ευρώπη θα μπορούσαν να ωθήσουν περισσότερα πάγια προς το ασφαλές καταφύγιο του δημόσιου χρέους των ΗΠΑ. Αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, κρατώντας τα επιτόκια των ΗΠΑ χαμηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Μόλις συνειδητοποίησαν οι bullish επενδυτές πως το χρηματιστήριο συντρίβονταν, μπήκαν και άρχισαν να αγοράζουν πάλι. Αυτές δεν είναι οι συννεφιασμένες ημέρες  της πτώσης του 2008 ή του Μαρτίου του 2009, όταν οι επενδυτές ήταν τόσο φοβισμένοι που σχεδόν κανείς δεν αγόραζε μετοχές.

Ο κίνδυνος, όπως πάντα, είναι ότι ο πανικός εξαπλώνεται στην αγορά, δημιουργώντας περισσότερο πανικό στην αγορά και έτσι εξαπλώνεται περαιτέρω. Ο φόβος δημιουργεί φόβο. Έτσι έγινε η οικονομική κρίση του 2008. Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των επενδυτών δεν πιστεύουν ακόμη πως τα προβλήματα της Ελλάδας χρήζουν ένα τέτοιο επίπεδο ανησυχίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου