ETF: iShares JPMorgan USD Emerg Markets Bond

Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Φόβοι για φούσκα στα funds ομολόγων


Του Ben Steverman

Τα καλά νέα για την οικονομία θα μπορούσαν να είναι πολύ άσχημα νέα για τους επενδυτές ομολόγων το τρέχον έτος.

Υπάρχει ένας πρωτοφανής αριθμός μικροεπενδυτών οι οποίοι -φεύγοντας από τη χρηματιστηριακή αγορά και επιδιώκοντας τη σταθερότητα- έχουν βάλει τις αποταμιεύσεις τους σε προϊόντα σταθερού εισοδήματος τον τελευταίο χρόνο, αλλά η αύξηση των επιτοκίων μπορεί να πλήξει την αξία των επενδύσεων σε ομόλογα. Με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να κρατάει το επιτόκιο κοντά στο μηδέν, τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια μπορούν μόνο να ανεβούν. Η Fed είπε σε μια δήλωση στις 28 Απριλίου ότι αναμένει «εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα για τα επιτόκια για παρατεταμένη χρονική περίοδο», αλλά μια βελτίωση της οικονομίας θα μπορούσε να κάνει τη Fed να αλλάξει τη στάση της. Οι προβλέψεις των οικονομολόγων διαφέρουν, αλλά χαρακτηριστική είναι η πρόβλεψη της Jefferies Fixed  Income ότι η Fed θα αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Αν και το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φαίνεται ζοφερό σε πολλούς Αμερικανούς, η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ταχεία, ιδίως αν τα πακέτα στήριξης από τη Fed και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση αποδειχθούν επιτυχή. Στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στις 30 Απριλίου έδειξαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 3,2 τοις εκατό το πρώτο τρίμηνο του 2010. «Μόλις αυτές οι σπίθες γίνουν φωτιά, η οικονομία θα ανακάμψει δυναμικά,» εκτιμά ο Lorenzo Newsome Jr, επικεφαλής επενδύσεων στην Xavier Capital Management στο Largo, MD. Αυτό θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων από τα τέλη του 2010 και «θα αποτελέσει αιτία πτώσης στην αξία των ομολόγων τύπου investment grade», λέει.

Αυτοί που θα υποστούν τις συνέπειες μπορεί να είναι τα εκατομμύρια των νέων, άπειρων επενδυτών σταθερού εισοδήματος. Σύμφωνα με την TrimTabs Investment Research, οι επενδυτές έβαλαν 467,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε bond mutual funds το 2009 και επιπλέον 115,8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι στιγμής φέτος. Αντιθέτως, κατά μέσο όρο 43 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως διοχετεύθηκαν σε bond funds το 2003 - 2008.

«Είναι μια φούσκα σε fund ομολόγων», λέει η Marilyn Cohen, διευθύνουσα σύμβουλος της Envision Management στο Λος Άντζελες και συγγραφέας του βιβλίου Ομόλογα Τώρα!: Κάνοντας χρήματα στο νέο τοπίο σταθερού εισοδήματος. Οι περισσότεροι από αυτούς που βάζουν χρήματα σε ομόλογα είναι «απλοί επενδυτές» οι οποίοι αγνοούν το πόσο η άνοδος των επιτοκίων μπορεί να βλάψει τα ομόλογα, λέει. (Επειδή θεσμικά όργανα και πλούσιοι επενδυτές τείνουν να αγοράζουν χρεόγραφα απευθείας, οι πελάτες των αμοιβαίων κεφαλαίων τείνουν να είναι μικροεπενδυτές.) «Αν υπάρξει μια μεγάλη άνοδος στα επιτόκια, θα υπάρξει πανικός», λέει η Cohen.

Λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα των τριών τελευταίων ετών, η προτίμηση των μικρών επενδυτών για τα ομόλογα είναι κατανοητή. Οι money markets σήμερα προσφέρουν πολύ μικρή απόδοση, ενώ οι κίνδυνοι στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ έγιναν πάρα πολύ σαφείς το 2008 και στις αρχές του 2009. Σύμφωνα με την TrimTabs, 11,9 δισεκατομμύρια δολάρια έχουν φύγει από αμερικανικά equity funds κατά τους τελευταίους 12 μήνες, ακόμη και καθώς o S & P 500 έχει ενισχυθεί 76% από τις 9 Μαρτίου 2009.

«Πριν από το 2008, οι άνθρωποι δεν έβλεπαν τους κινδύνους στις αγορές μετοχών», λέει ο Eric Meermann, χρηματοοικονομικός σύμβουλος και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Palisades Hudson Financial Group στο Scarsdale, NY

Τώρα, πολλοί δεν μπορούν να αναγνωρίσουν τους κινδύνους στις αγορές ομολόγων. «Προβλέπουμε ένα περιβάλλον με υψηλότερα επιτόκια και οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με αυτό,» λέει ο Ron Florance, διευθυντής στρατηγικής και asset allocation στη Wells Fargo Private Bank (WFC).

Τα ομόλογα ποικίλλουν, αλλά υπάρχουν δύο βασικά είδη κινδύνου που είναι ενσωματωμένοι σε όλα τα προϊόντα σταθερού εισοδήματος: ο πιστωτικός κίνδυνος και ο κίνδυνος των επιτοκίων. Ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ο κίνδυνος ότι ένας εκδότης ομολόγων δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει, μια πιθανότητα  την οποία οι επενδυτές εξετάζουν σήμερα για την Ελλάδα. Ο κίνδυνος για τα επιτόκια είναι η πιθανότητα ότι-λόγω της δράσης της Federal Reserve, λόγω μιας ισχυρότερης οικονομίας, ή εξ’αιτίας φόβων για τον πληθωρισμό- ενδέχεται να αυξηθούν.

Η αύξηση της απόδοσης σε ένα ομόλογο το καθιστά πιο ελκυστικό για νέους επενδυτές, αλλά χτυπάει την αγοραία αξία του για τους τωρινούς ομολογιούχους.

Υπάρχουν αμυδρές αχτίδες φωτός για τους επενδυτές ομολόγων. «Η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι δεδομένη,» λέει ο J. Michael Martin, πρόεδρος του χρηματοδοτικού σχεδιασμού της Financial Advantage στην Columbia, MD. Μια αδύναμη οικονομία θα μπορούσε να αποτρέψει τη Fed από το να αυξήσει τα επιτόκια. Ακόμη και αν η Fed αυξήσει τα βραχυπρόθεσμα επιτόκια, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα μπορούσαν να παραμείνουν χαμηλά, εάν η απειλή του πληθωρισμού φαίνεται να περιορίζεται.

Τα μακροπρόθεσμα ομόλογα αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο

Εάν είστε ιδιοκτήτης ενός ατομικού ομολόγου, η αγοραία αξία του μπορεί να μην έχει σημασία για εσάς. Μπορείτε απλά να το κρατήσετε μέχρι να ωριμάσει, όταν- υποθέτοντας πως ο εκδότης δεν χρεοκοπήσει -θα πάρετε πίσω τα χρήματά σας στο ακέραιο. Ωστόσο, σημειώνει ο Martin, εαν κρατήσετε το ομόλογο για τόσο πολύ καιρό, μπορεί να χάσετε άλλες επενδυτικές ευκαιρίες. Σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων, για παράδειγμα, άλλες ομολογίες μπορεί να προσφέρουν περισσότερα έσοδα.

Οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ατομικά ομόλογα, και ακόμη και οι πλουσιότεροι επενδυτές προτιμούν συχνά το χαμηλότερο κόστος και τη διαφοροποίηση των αμοιβαίων κεφαλαίων ομολόγων. Τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να πλήξουν την καθαρή αξία αυτών των fund, ιδιαίτερα αυτών που κατέχουν μακροπρόθεσμα ομόλογα, λέει ο Bill Larkin, διαχειριστής χαρτοφυλακίου σταθερού εισοδήματος στην Cabot Money Management στο Salem της  Μασαχουσέτης. «Τα μακροχρόνια [ομόλογα] μπορεί πραγματικά να χτυπηθούν, αν το περιβάλλον των επιτοκίων αλλάξει γρήγορα,» λέει ο Larkin. Τα μεσοπρόθεσμα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια έχουν μεγαλύτερη ευελιξία για να αντισταθμίσουν τις απώλειες της αγοράς, μετακινούμενοι σε ομόλογα υψηλότερης απόδοσης, λέει.

Ενώ ο Larkin προτείνει στους επενδυτές να μετακινηθούν από τα μακροχρόνια στα μεσοπρόθεσμα ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια, προτείνει επίσης τη διαφοροποίηση με μια σειρά από exchange-traded funds που περιλαμβάνουν την έκθεση σε χρυσό, εμπορεύματα, ομόλογα, και μετοχές.

Η Cohen υποστηρίζει πως οι επενδυτές επίσης «προβαίνουν σε κάποια κατοχύρωση κερδών,» και βγαίνουν από τα πιο μακροπρόθεσμο ομόλογα. Προτείνει ασφαλέστερα, βραχυπρόθεσμα ομόλογα. Για τους επενδυτές που αναζητούν μια σχετικά σταθερή εναλλακτική λύση για τα ομόλογα, ο στρατηγικός αναλυτής της Prudential Financial (PRU) Quincy Krosby συνιστά τις υψηλής ποιότητας μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Αν και πολλοί οικονομολόγοι προβλέπουν μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη, oi γνώμες δεν είναι ομόφωνες. Τα γεγονότα μπορεί να έχουν απρόσμενες συνέπειες για την αγορά ομολόγων, τις οποίες ο Larkin λέει πως είναι αδύνατον να προβλέψουμε. Η προειδοποίηση από τους ειδικούς στις επενδύσεις στους επενδυτές σε bond fund είναι ότι η αγορά ομολόγων θα μπορούσε να εισέρχεται σε περίοδο με αυξημένους κινδύνους σε σχέση με συνήθως και οι επενδυτές πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κινδύνους.

Τα επόμενα τρία χρόνια θα μπορούσαν να είναι μια ενδιαφέρουσα περίοδος για τα ομόλογα, λέει ο Florance. «Δεν είναι καιρός να μην ασχολείστε με το χαρτοφυλάκιό σας σταθερής απόδοσης,» λέει.

Ο Steverman είναι ρεπόρτερ για το Finance Channel του Bloomberg BusinessWeek.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου